man achter laptop

Terug op de koffie of toch liever achter het scherm?

Waar we vroeger vooral fysiek op sollicitatiegesprek gingen, proberen we tegenwoordig onze (potentiële) nieuwe werkgever vooral digitaal te overtuigen. Wat zijn dan juist de verschillen tussen een fysiek en online sollicitatiegesprek? We zetten ze voor jou op een rijtje.

Reistijd

Veruit het meest zenuwslopend aspect van het fysieke sollicitatiegesprek is de rit ernaartoe. Waar moet ik zijn? Hoe ver is het? Is het bereikbaar met het openbaar vervoer? … Hier komt heel wat planning bij kijken.

Tijdens een online sollicitatiegesprek heb je niet te kampen met dit probleem, je logt op voorhand in zodat je je camera en microfoon kan testen en klaar is kees! Goed voor je agenda, het milieu en de portemonnee!

Focus

Tijdens een online sollicitatiegesprek ben je voor iedereen “dicht” in beeld. Hierdoor zal je je focus er extra bij moeten houden want je gezicht spreekt boekdelen. Je non-verbale communicatie van je gezicht komt dus heel erg duidelijk in beeld.

Tijdens een fysiek sollicitatiegesprek zit je weliswaar wat verder van de interviewer af, maar is het non-verbale niet enkel beperkt tot je gezicht: het gaat verder over je hele lichaam. Je moet dus rekening houden met je volledige lichaamstaal.

​Koffieklets

Bij een fysiek sollicitatiegesprek ben je even weg van thuis en kom je in een heel nieuwe omgeving terecht. Zo krijg je ook al direct een beeld van hoe de werkvloer eruit ziet en vang je een eerste glimp op van je misschien wel toekomstige collega’s. Het kan er wat informeler aan toe gaan met een lekkere koffie en een babbel.

Bij een online gesprek is dit helaas niet het geval en krijg je enkel de persoon achter het scherm te zien. Je kan enkel iets te weten komen over de bedrijfscultuur door ernaar te vragen. Toch blijft het afwachten hoe je werkomgeving eruit zal zien en hoe de collega’s met elkaar omgaan.

Verstaanbaar

“Je microfoon staat nog gedempt”
“Wat zeg je? De internetverbinding viel weg”

Wie kent het niet? Deze zinnen worden vaker wel dan niet uitgesproken tijdens digitale vergaderingen of sollicitatiegesprekken. Internetverbindingen die blijven hangen, de camera die even uit ligt of luidsprekers die het laten afweten: het kan voor extra frustratie en zenuwen zorgen tijdens je digitaal sollicitatiegesprek.

Bij een fysiek sollicitatiegesprek kan iedereen elkaar goed verstaan en gebeuren er minder misverstanden. Je bent dan ook niet afhankelijk van de technologie om het gesprek vlot te laten verlopen.

ruben-cheyenne-q-select

Conclusie

Zowel fysiek als online solliciteren heeft z’n voor- en nadelen. Toch kiezen veel bedrijven vandaag de dag nog steeds vooral voor digitale sollicitatiegesprekken. Wij vroegen collega’s Ruben en Cheyenne van Q Select (afdeling Werving & Selectie) waarom ook zij vooral voor digitale sollicitatiegesprekken kiezen:

“Voor de Coronacrisis hadden wij voornamelijk fysieke sollicitatiegesprekken, maar als er één positieve evolutie is voortgekomen uit de Coronacrisis, is het wel versnelde digitalisering. Digitaal werken, op afstand werken, telewerken, het wérkt! Wij zijn grote fan en ook onze sollicitatiegesprekken vinden nu vooral online plaats. Het bespaart ons veel reistijd en we merken ook dat onze klanten vaker overschakelen op een digitaal sollicitatiegesprek.”

Onze kandidaten vragen zelf ook steeds vaker naar een digitaal sollicitatiegesprek. Velen van hen zijn nog aan het werk op het moment dat zij een andere job zoeken en kunnen zich flexibeler opstellen bij een digitaal sollicitatiegesprek. Ze kunnen het gemakkelijker combineren. Enkel bij het laatste gesprek, als de arbeidsvoorwaarden besproken worden, wordt er vaker teruggegrepen naar het fysieke gesprek. Want dat is toch comfortabeler om “live” te voeren dan achter een scherm.”

Nog op zoek naar een job die bij jou past?

Check dan al onze vacatures en wij begeleiden je graag, zowel bij een fysiek als digitaal sollicitatiegesprek!

Toon alle jobs
Deel dit artikel: