Gepensioneerde man met laptop

Heeft een flexi-job invloed op mijn pensioensuitkering?

De dag is aangebroken: je pensioen staat voor de deur. Maar je merkt dat de dagen steeds moeilijker voorbij gaan en je wilt weer bezig zijn? Dus het is beslist: je wilt een flexi-job uitoefenen. Maar kan dit zomaar of heeft het invloed op je pensioenuitkering?

Voorwaarden, zijn ze er?

Kan je wel meteen gaan flexi-jobben? Als je 65 jaar of ouder bent kan je hier direct mee aan de slag. Ook als je in de nabije toekomst op pensioen gaat kan je starten met een flexi-job, op voorwaarde dat je voor je pensioendatum 4/5 gewerkt hebt. Indien dit niet het geval is moet je minstens één kwartaal reeds gepensioneerd zijn vooraleer je een flexi-job mag uitoefenen.

Is het financieel de moeite?

Het antwoord hierop is volmondig ja! Heb jij wat tijd te doden of zie je financieel door de bomen het bos niet meer, wacht dan niet langer met het flexi-jobben. Want als gepensioneerde mag je onbeperkt bijverdienen.

Er steekt wel een kleine adder onder het gras: je mag namelijk als gepensioneerde pas onbeperkt bijverdienen vanaf het jaar dat je 65 jaar wordt. Of indien je een loopbaan van 45 jaar hebt afgelegd bij de start van je rustpensioen.

Maar wat als je niet aan deze voorwaarden voldoet? Dan mag ook jij gaan flexi-jobben, maar geldt er wel een inkomensgrens. Bij het overschrijden van deze inkomensgrens hangen er ook sancties aan vast, zoals het verminderen van het pensioen met het percentage van de overschrijding. Heb je bijvoorbeeld dit jaar 25% je inkomensgrens overschreden? Dan wordt je pensioen volgend jaar met 25% verlaagd. Ben je benieuwd wat jouw inkomensgrens is? Je leest het hier! Nog een laatste leuk weetje is dat je als flexi-jobber volledig onbelast bent. Dat betekent dus dat je brutoloon gelijk is aan je nettoloon, leuk meegenomen toch?

Gepensioneerde flexi-jobber

Waar kan ik terecht voor een flexi-job?

Er zijn tal van sectoren waar ze flexi-jobbers zoeken. Dit kunnen kappers, horeca zaken, bakkers, supermarkten,... zijn. Een tip: ga voor een sector waarin je reeds ervaring hebt opgedaan, zo ken jij de stiel van het vak al en heeft de werkgever reeds een ervaren werknemer op de werkvloer staan. Een echte win-win situatie dus.

Geïnteresseerd in een flexi-job? 

Bij Q Jobs kunnen we jou daar zeker bij helpen.

Deel dit artikel: