Lasser aan het werk

Een job als lasser

Heb je interesse in het maken van producten en onderdelen en werk je graag nauwkeurig? Dan zou het beroep van lasser jou zeker kunnen aanspreken. Als lasser ben je verantwoordelijk voor het samenvoegen van metalen onderdelen door middel van hitte en druk, wat resulteert in diverse producten waar je vaak echt trots op bent. Dit kan worden gedaan met behulp van verschillende technieken, waaronder MIG, TIG en elektrodelassen. Lassers zijn vaak actief in de wereld van metaalbewerking en constructie, waar ze een essentiële rol spelen bij het vervaardigen van onderdelen en constructies voor gebouwen, machines en voertuigen.

 

Welke competenties passen bij jou?

Wat moet je nu echt goed kunnen als lasser?

  • Het is belangrijk dat je nauwkeurig kan werken. Natuurlijk ben je ook trots op het eindresultaat van het project. Daarom zorg je dat jouw producten altijd kwalitatief en nauwkeurig zijn.
  • Je hebt kennis van de verschillende lasprocessen en -technieken. Dankzij je technisch inzicht kan je goed plannen en ben je in staat te bepalen welke lasmethoden, lasparameters en andere materiaal nodig zijn. 
  • Veiligheid heeft een hoge prioriteit in dit beroep. Je hebt een goede kennis van veiligheidsvoorschriften en -procedures, en je volgt deze strikt op. Je vermogen om problemen op te lossen komt goed van pas, aangezien je in staat bent lasproblemen of defecten te identificeren en aan te pakken tijdens het lasproces.
  • Bij bepaalde bedrijven vinden ze het belangrijk dat je met een diploma of certificaat kan aantonen dat je de nodige kennis hebt om deze job uit te oefenen. Een diploma uit een technische richting of een lascertificaat is dus niet altijd een must, maar wel mooi om aan te geven dat je beschikt over de kennis. Heb je geen diploma of certificaat? Geen zorgen, sommige bedrijven bieden opleidingen on the job aan. Zo leer jij de kneepjes van het vak en is een diploma geen vereiste. 

Wat houdt je takenpakket in als lasser?

Alles begint bij een goede voorbereiding. Je start met het voorbereiden van de materialen die je nodig hebt door o.a. alles schoon te maken en te ontvetten. Daarna lees je het technisch plan en de specificaties om de juiste lasmethodes te bepalen. 

  • Je zet lasapparatuur op en bedient het apparatuur.
  • Je kiest de juiste elektroden, draden of andere materialen. Dankzij het plan kan je nu de lasverbindingen nauwkeurig uitvoeren volgens de lasprocedures en veiligheidsvoorschriften.
  • Het is belangrijk om de veiligheidsvoorschriften goed te volgen om ongelukken te voorkomen.
  • Als het product klaar is, voer je kwaliteitscontroles uit, inclusief visuele inspecties of andere testen. Je streeft naar topkwaliteit en levert dus altijd mooie producten af.
  • In sommige gevallen komt er een kleine administratieve taak bij kijken zoals het documenteren van de uitgevoerde werkzaamheden en het bijhouden van laslogboeken of kwaliteitsrapporten nadat je klaar bent met je controles.

Er zijn verschillende specialisaties en methodes van lassen die worden gebruikt om het juiste resultaat te behalen:

  • Fotolassen
  • Elektrodelassen of booglassen
  • MIG/MAG-lassen: Een booglasproces waarbij continu toevoegmateriaal wordt gebruikt om een volledig werkstuk te maken.
  • TIG-lassen: een proces waarbij je een niet-afsmeltende wolfraamelektrode gebruikt als lasboog en een inert gas om de zone te beschermen tegen verontreiniging.
  • Poederlassen
  • Autogeenlassen
  • Onderwaterlassen 
Lasser aan het werk

Welk aanbod kan ik verwachten?

Naast je salaris, dat afhankelijk is van ervaring, opleidingsniveau, soort werk, ontvang je ook extralegale voordelen. Deze zijn afhankelijk van je specifieke functie en van het bedrijf waar je werkt. 

Sommige werkgevers bieden bonussen of prestatie gerelateerde beloningen aan lassers op basis van individuele of teamdoelstellingen, zoals het behalen van kwaliteitsnormen of het afronden van projecten binnen de gestelde deadlines.

Waar kan ik aan de slag?

Over het algemeen zijn ze vaak op zoek naar lassers in de bouw-, transport-, en productiesectoren.