sollicitatiegesprek tussen 2 personen

SOS: eerste hulp bij solliciteren

Het is zover: je mag op sollicitatiegesprek bij een potentiële werkgever. Maar hoe verloopt zo’n gesprek nu precies? Solliciteren kan heel wat stress en spanning met zich meebrengen, want je wilt natuurlijk een goede indruk achterlaten. Geen zorgen! Wij helpen je op weg met de nodige tips en tricks, zodat jouw sollicitatie van een leien dakje loopt.

1. Bereid je voor

Er is niets zo belangrijk als een goede voorbereiding wanneer je langsgaat bij een bedrijf. Vaak kan je op hun website enorm veel informatie terugvinden, zoals waar ze zich mee bezighouden en welke projecten ze leiden. Vergeet ook zeker niet na te gaan met wie je een gesprek zult hebben. Als je laat merken dat je op de hoogte bent, laat je al gauw een goede eerste indruk achter.

2. Toon interesse

Bij een sollicitatiegesprek is het uiterst belangrijk om interesse te tonen, zodat jouw potentiële werkgever weet dat je gemotiveerd bent. Zo kun je bijvoorbeeld zelf enkele vragen stellen, zoals of er opleidingsmogelijkheden zijn binnen de job of hoe de verdere sollicitatieprocedure verloopt. Kom overtuigend over en wees vooral niet te onzeker.

3. Check je online gedrag

Sociale media is tegenwoordig niet weg te denken uit ons leven, maar vergeet niet dat potentiële werkgevers jouw online gedrag ook kunnen nagaan. Veel bedrijven Googelen je voordat ze je uitnodigen. Probeer er rekening mee te houden en houdt het vooral netjes online. Foto’s van uitbundige feestjes vermijd je bijvoorbeeld beter.

4. Wees creatief

Ten slotte worden er vaak verschillende personen uitgenodigd voor hetzelfde sollicitatiegesprek, dus het is belangrijk om eruit te springen en de aandacht op een positieve manier te trekken. Clichés brengen je niet veel verder, maar probeer liever een creatieve aanpak, zoals bijvoorbeeld een leuke lay-out van jouw cv.

Hoe maak je een goed CV?

Ontdek het hier
Deel dit artikel: