man-achter-tablet-in-jobcafe

Hoe maak je een goed CV?

Hoe zorg je ervoor dat jouw CV opvalt zonder dat je daar een creatieveling voor moet zijn? Q Jobs to the rescue! Wij geven je enkele goede tips mee zodat jij een kwalitatief, persoonlijk en origineel CV kan doorsturen naar je potentiële werkgever.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Voeg een kleine foto van jezelf toe aan je CV. Dit maakt je CV persoonlijker. Je kiest best voor een foto waarop je gezicht duidelijk en van dichtbij te zien is. We raden ook zeker een spontane lach aan. Met een spontane en vriendelijke foto kom je al heel ver. Heb je een LinkedIn-profiel? Neem hier dan dezelfde foto als op je CV. Dit zorgt voor herkenning.

Verzorgde lay-out

Een goede lay-out en een verzorgd CV trekken altijd de aandacht. Ben jij geen grafisch toptalent? Geen nood. Je vindt op internet genoeg websites die je hierbij (gratis!) kunnen helpen. Neem zeker eens een kijkje op www.canva.com.

Ga niet te diep in op details

Vermeld alleen je relevante studiejaren, meestal beginnen die in het middelbaar. Naast de studies die je gedaan hebt, kan je ook de jaartallen toevoegen wanneer je deze studies gevolgd hebt. Vermeld altijd je meest recente studie bovenaan en vervolgens je eerdere studies.

Hetzelfde advies geven we voor werkervaring: heb je als tiener jaren gebabysit op je buurmeisje, maar solliciteer je echter niet voor een functie met kinderen? Dan hoef je jouw babysitjaren niet te vermelden. Anders is het wel relevant natuurlijk.

Hou het kort

Eén A4 is meer dan voldoende om alles te vermelden. De rest van de details kan je vertellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Als je CV te lang is, bestaat de kans dat de potentiële werkgever niet alles gaat lezen wat jij wilt dat hij/zij leest bij een eerste screening. Daarom is het belangrijk om enkel de hoofdzaken te vermelden.

Vaardigheden

Naast je schooljaren en werkervaring heb je misschien nog andere kennis en vaardigheden opgedaan? Vermeld dat ook zeker op je CV. Denk hierbij aan computersoftware, ervaring met een bepaalde machine of tool, een extra opleiding die je gedaan hebt …

Persoonlijkheid

Tot slot mag je zeker en vast enkele karaktertrekken vermelden die jou typeren. Zo weet jouw potentiële werkgever al een beetje hoe jij in elkaar zit. Zeker als die karaktertrekken nodig zijn in de functie waarvoor je solliciteert, mag je dit vermelden. 

Deel dit artikel: