jongeren-achter-laptop

Wat moet ik in orde brengen als ik afgestudeerd ben?

Studeer je binnenkort af? Een dikke proficiat met je diploma! Wist je dat je verschillende zaken in orde moet brengen zodra je jouw diploma hebt? Wij zochten het voor je uit.

Schrijf je in bij VDAB

Vanaf het moment dat je afstudeert (en je nog geen job gevonden hebt), ben je technisch gezien een werkzoekende. Daarom is het belangrijk dat je je als werkzoekende inschrijft bij VDAB want zij helpen je bij het zoeken naar een job. Ze geven o.a. opleidingen om jezelf nog meer te ontplooien en je vindt er ontelbare vacatures.

Waarom moet je je inschrijven als werkzoekende bij VDAB? Stel dat je na een jaar nog geen job hebt gevonden, dan heb je recht op een inschakelingsuitkering. Hier hangen wel enkele voorwaarden aan vast: je mag niet ouder dan 25 zijn en je moet na je inschrijving 5 opdrachten uitvoeren van VDAB zoals o.a. een goed CV opstellen.

gelukkige-vrouw-achter-laptop

Sluit je aan bij een ziekenfonds

Als je aangesloten bent bij een ziekenfonds, krijg je een deel van je dokters -en apothekerskosten terugbetaald en daarnaast kan je ook een deel terug betaald krijgen van je bril, sportactiviteiten, een bezoek aan de diëtist of psycholoog.

Speciaal voor jou zetten we de verschillende ziekenfondsen even op een rijtje:

  • DE CM, Christelijke Mutualiteit
  • De Socialistische Mutualiteit ( de Voorzorg, Bond Moyson)
  • De Liberale Mutualiteit
  • De Onafhankelijke Ziekenfondsen
  • De Neutrale Ziekenfondsen
  • De Hulpkas voor Ziekte -en Invaliditeitsverzekering

Welke mutualiteit je kiest, hangt af van jouw voorkeur en levensstijl.

Je sluit ook best een hospitalisatieverzekering af. Zo blijven de kosten bij een ziekenhuisverblijf beperkt. Let wel op! Bij sommige werkgevers wordt een hospitalisatieverzekering aangeboden in je loonpakket, in dit geval hoef je geen extra hospitalisatieverzekering af te sluiten.

Vergeet de familiale verzekering niet

Je medische kosten zijn al gedekt. Maar wat als je per ongeluk de telefoon van een vriendin kapot maak of de brievenbus van de buren omverrijdt?
Dan heb je een familiale verzekering nodig die de kosten dekt van de schade aan derden.

Maar is dit altijd nodig? Nee, een familiale verzekering is niet verplicht en misschien val je automatisch onder de familiale verzekering van je ouders als je nog thuis woont? Eens je zelfstandig gaat wonen is het wel handig om een familiale verzekering af te sluiten aangezien dit je een hoop onnodige kosten bespaart.

jongeren

Het kinderbijslagfonds verwittigen

Zodra je afstudeert hebben jij en je ouders geen recht meer op kinderbijslag/het groeipakket. Je moet je kinderbijslagfonds dus op de hoogte brengen van de gewijzigde situatie. Doe je dit niet? Dan kan het kinderbijslagfonds het ontvangen geld achteraf terugvorderen.

Heb ik recht op vakantie?

Ja! Ben je jonger dan 25 en heb je (minstens) een maand gewerkt in het jaar dat je afstudeert? Dan heb je recht op jeugdvakantie. Je kan meer informatie hierover opvragen bij RVA.

Je carrière gaat van start

We hebben eindelijk de administratieve taken onder de loep genomen en in orde gemaakt. Nu volgt het leuke gedeelte: de job van je dromen vinden en daar helpen we je bij Q Jobs maar al te graag mee. Heb je al eens een kijkje genomen bij onze jobs?

Of misschien wil je wel aan de slag bij Q Jobs?

Word jij één van onze nieuwe collega's?

Ontdek onze interne vacatures
Deel dit artikel: