sollicitatiegesprek tussen 3 personen

10 veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Bereid je dan zeker goed voor. Je weet natuurlijk nooit wat je toekomstige werkgever je zal vragen, maar wij geven je een aantal veelgestelde vragen waarmee je aan de slag kunt.

1. Vertel eens iets over jezelf?

Vertel iets persoonlijks, iets wat niet op je cv staat. Bijvoorbeeld: wat zijn je interesses? Heb je kinderen, ben je alleenstaand? Werkgevers willen op deze manier graag te weten komt wie je bent, los van je cv.

2. Waarom wil je hier werken?

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en genoeg over het bedrijf weet. Het is raadzaam om op voorhand research te doen en de website goed door te nemen. Dit geldt ook voor de vacature: neem deze op voorhand goed door zodat je weet wat het takenpakket inhoudt en wat er van jou verwacht wordt. 

3. Heb je nog andere sollicitaties lopen?

Hier kun je eerlijk antwoord op geven. Maar vernoem wel enkel sollicitaties op soortgelijke functies. Je komt niet erg geloofwaardig over als je een sollicitatie hebt lopen voor tuinman en tegelijk voor boekhouder.

4. Ben je bereid om overuren te maken?

Antwoord hier eerlijk op. Je kan eventueel wel informeren of het vaak voorkomt en of hier een vergoeding aan vast hangt.

5. Waarom zouden we voor jou moeten kiezen?

Breng je enthousiasme voor de job én het bedrijf over. Vertel hoe gemotiveerd je bent voor de job en wat je onderscheidt van de andere kandidaten.

6. Waarom ben je op zoek naar een nieuwe job?

Je mag zeggen dat je niet tevreden bent in je huidige job, maar vermijd negatieve uitlatingen over je huidige werkgever of collega’s. Zeg bijvoorbeeld dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging.

7. Waar wil je over vijf jaar staan?

Vertel dat je wil groeien binnen het bedrijf. Je toekomstige baas zal je niet aannemen als hij/zij het gevoel krijgt dat je dit ziet als een springplank naar iets anders.

8. Heb je er moeite mee om onder een baas te werken?

Antwoord hier niet negatief op. Bijna overal kom je namelijk onder iemand te werken. Geef wel aan dat je ook goed zelfstandig kunt werken.

9. Wat spreekt je het minst/meest aan in deze job?

Wees enthousiast over de hoofdtaken. Een minder leuke taak mag je aanhalen, maar wees voorzichtig. Solliciteer je naar een job als HR Recruiter, dan zeg je best niet dat je niet graag met mensen omgaat. Je kunt dan bijvoorbeeld wel zeggen dat veel administratie doen niet je ding is.

10. Heb je zelf nog vragen?

Bereid al een aantal vragen voor, zodat je deze niet nog op het einde van het gesprek moet bedenken. Door zelf ook vragen te stellen kom je geïnteresseerd over.
 

Deel dit artikel: