Log in
Registreren
BRINGS QUALIFIED PEOPLE TOGETHER
Zoek in onze
1 803 JOBS
Zoek
Sollicitatietips


Hoe maak je een goed CV? Welke vragen stel je best op een sollicitatiegesprek? Wat mag je zeker en vast niet doen tijdens een sollicitatiegesprek? QJobs geeft een antwoord op deze en al je andere vragen.  

Hoe maak je een goed CV?

Allereerst moet je de keuze maken tussen het soort CV dat je wilt opmaken. Je kan kiezen voor de ‘Chronologische CV’. De naam zegt het zelf, hierin ga je jouw gegevens chronologisch vermelden. Altijd van meest recent naar minder recent. Je kan ook kiezen voor het ‘Functioneel CV’, hierin ga je jouw capaciteiten belichten die voor de functie vereist zijn. Bij deze CV wordt geen rekening gehouden met de data en de volgorde, de focus ligt op specifieke kwaliteiten. Deze CV wordt ook wel eens de ‘Vaardigheden CV’ genoemd. Vaak verkiest men de Chronologische CV als men nog geen werkervaring heeft. Heeft men enige werkervaring, dan wordt vaak gekozen voor de functionele CV.  

 
1. Wat moet zeker in je CV staan

Persoonlijke gegevens: Vermeld duidelijk je contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres,…), zodat de werkgever je zonder enig probleem kan bereiken. Zorg ervoor dat je e-mailadres er professioneel uitziet! (bijvoorbeeld: Dorien.Pl@gmail.com, maar niet Dorientje_444@gmail.com, Hulk007@gmail.com)  Een foto mag, maar is zeker geen must. Als je beslist om een foto toe te voegen aan je CV, zorg er dan voor dat deze professioneel oogt (dus geen gekke vakantiefoto, …). Onder de contactgegevens vermeld je jouw andere persoonlijke informatie (rijbewijs, nationaliteit, geboortedatum en –plaats, eventueel burgerlijke staat).

Opleiding: Zorg ervoor dat je meest recente diploma van boven staat, je werkt van recent naar minder recent (chronologisch CV). Als je kiest voor een functioneel CV dan vermeld je bovenaan het diploma dat voor de functie belangrijk is. Vermeld eveneens de periode, studierichting en onderwijsinstelling.

Werkervaring: Vermeld de periode, werkgever, functietitel en de taakomschrijving. Belangrijk hierbij is eveneens te vermelden waar je gewerkt hebt als jobstudent en waar je vrijwilligerswerk hebt gedaan of stages die je gedaan hebt, zeker als dit betrekking heeft op de functie waarvoor je solliciteert. Hier geldt hetzelfde als bij ‘Opleiding’, werk van meest recent naar minder recent (bij een chronologisch CV). Als je kiest voor een functioneel CV dan vermeld bovenaan je werkervaring die voor deze functie belangrijk is.

Vaardigheden: Geef aan welke talenkennis (als er een onderscheid is tussen het spreken, lezen en schrijven neem je dit best op in je CV) en welke computervaardigheden je bezit. Vergeet niet te vermelden hoe goed je talenkennis en computervaardigheden zijn.

Persoonlijke vaardigheden: Benoem je interesses en je persoonlijke kwaliteiten. Vergeet niet dat je jezelf moet verkopen! Belangrijk hierbij is dat je jouw persoonlijke kwaliteiten oplijst die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Vergeet ook je hobby's niet te vermelden als ze relevant kunnen zijn voor de job.

Referentie: Heb je referenties van je vorige job en/of leraar, vermeld deze dan eveneens. Referenties maken een goede indruk.

2. Wees beknopt!

Het doel van je CV is om jezelf aan te prijzen voor de concrete job waarvoor je solliciteert. Vermeld dus enkel informatie die relevant is voor deze functie. Probeer je CV zo te maken dat je de werkgever in een paar seconden kan overtuigen.  Werkgevers hebben niet de tijd om alle CV’s volledig na te kijken, ze screenen een CV op enkele seconden en het zijn die seconden die van essentieel belang zijn. Je moet de werkgever dus in enkele seconden overtuigen over je kwaliteiten. Daarom is het belangrijk om enkel relevante informatie op te nemen voor de functie waarvoor je solliciteert. Dus wees beknopt en to the point.

3. Wees eerlijk  

Dit is cruciaal, zowel bij je CV als bij de sollicitatie zelf. Heb je een sabbatjaar genomen, heb je een diploma niet behaald, … vermeld dit in je CV, dit ziet er beter uit dan een ontbrekende periode. Verdoezel deze niet en bereid je voor op vragen die ze hierover kunnen stellen tijdens de sollicitatie, dit kan in je voordeel spelen tijdens je gesprek.

4. Visueel duidelijk

Een duidelijk CV is goud waard. In één oogopslag moet de werkgever een beeld van je hebben. Hou je ook aan een maximum van twee pagina’s. Zorg dat je enkel één lettertype gebruikt, zodat je CV geen warboel wordt. Maak ook geen overdadig gebruik van kleuren. Let op schrijffouten, deze zijn uit den boze! Lees daarom je CV enkele keren na of laat deze nalezen door iemand anders. Werk met grote tussentitels, je kan ook de belangrijkste trefwoorden in het vet zetten en kies voor een overzichtelijke structuur. Dit is van essentieel belang want een tekst met een duidelijke opmaak leest vlotter. Informeer tijdens een eerste gesprek niet meteen naar extralegale voordelen, bonussen, vakantie etc.  

Welke vragen stel je best op een sollicitatiegesprek?

Op het einde van een sollicitatiegesprek krijg je de kans om vragen te stellen. Dit is HET moment om te laten zien dat je interesse hebt in de functie en in het bedrijf. Grijp deze kans  & stel altijd tenminste één vraag.

 1. Ik heb veel bijgeleerd uit dit gesprek en ben erg geïnteresseerd in de job. Volgens mij sluiten mijn vaardigheden en ervaringen echt aan op deze functie. Hoe verloopt de rest van de sollicitatieprocedure?
 2. Op welke termijn zien jullie deze functie ingevuld?
 3. Heb ik doorgroeimogelijkheden in deze functie?
 4. Eventueel een vraag over de functie inhoud als deze nog niet heel duidelijk is voor jou.
 5. Bieden jullie opleidingsmogelijkheden?
 6. Hoe ziet u uw bedrijf evalueren in de toekomst?
 7. ...Zorg dat je op het einde van een sollicitatiegesprek niet te opdringerig wordt. Vragen stellen is een must, maar bereid deze vragen zorgvuldig voor. Vraag zeker niet of je zal uitgenodigd worden voor een volgend gesprek. De interviewer kan hier nog geen antwoord op geven, hij moet de tijd hebben om dit gesprek te laten bezinken en hier een beslissing over te nemen. Naar het verdere verloop van de procedure vragen kan absoluut geen kwaad, dit toont dat je interesse hebt in de job. Vergeet ook nooit de interviewer te bedanken voor de tijd die hij voor het sollicitatiegesprek heeft vrij gemaakt. Dit geeft een goede indruk en toont aan dat je dit apprecieert. Blijf altijd enthousiast, ook al is het sollicitatiegesprek naar jouw mening niet vlot verlopen. Verberg je teleurstelling en blijf positief, de interviewer kan een ander oordeel hebben van het sollicitatiegesprek dan jij.

Wat je zeker dient te doen...

 1. Bereid je grondig voor. Weet met wie een gesprek hebt en wat het bedrijf doet. Bekijk zeker en vast hun  website;
 2. Lees de vacature grondig. Vraag uitleg over zaken die voor jou niet 100% duidelijk zijn;
 3. Stel vragen. Deze kan je thuis reeds opschrijven;
 4. Maak je CV niet langer dan 2 pagina’s;
 5. Controleer je CV op schrijffouten.